welke werkstoel kopen

De juiste werkstoel op de juiste plek kopen


Bent u op zoek naar een goede werkstoel, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Hieronder kunt u lezen welke werkstoel het beste bij uw werksituatie en werkomgeving past.

Werkstoelen zijn in te delen in de volgende vijf categorieën: 

- Productie stoelen
- ESD stoelen
- Laboratorium stoelen
- Cleanroom stoelen
- Staand werken stoelen


Productie stoelen

Productie stoelen zijn bedoeld voor mensen die, zoals de naam van de stoel al aangeeft, in de productie sector werken. Een productiestoel is in de eerste plaats sterk, gemakkelijk te reinigen, verstelbaar en flexibel. Daarnaast is het belangrijk dat een productie stoel past bij de lichaamshouding van de productiemedewerker die de stoel gebruikt. Dat is meestal een houding die zittend geneigd en naar voren georiënteerd is. De medewerker moet bovendien vanuit de productie stoel maximale bewegingsvrijheid hebben bij het uitoefenen van zijn of haar werk. 

ESD stoelen

Een ESD stoel beschermt elektronische apparatuur tegen ESD (ESD is de afkorting van Electro Static Discharge, electrostatische ontlading in het Nederlands). Een ESD stoel is een volledig geleidende stoel, die voorkomt dat er door ontladingen schade wordt toegebracht aan elektronische apparaten in de buurt van de stoel. De stoel is mede door de geleidende comfort kussens en de geleidende kunststoffen en stalen elementen dan ook zeer geschikt voor mensen die in een omgeving werken met veel elektronica.

Labaratorium stoelen

Mensen die in een laboratorium of een soortgelijke werkomgeving werken, hebben een labaratorium stoel nodig die desinfecteerbaar, antibacterieel en makkelijk afwasbaar is. Ook moet de stoel flexibel, ergonomisch en comfortabel zijn, omdat er in een laboratorium precies en vaak langdurig in dezelfde houding gewerkt moet worden. Bovendien mag de stoel geen naden of gaten bevatten, omdat die mogelijkerwijs de groei van bacteriën en ziektekiemen bevorderen.

Cleanroom stoelen

De cleanroom stoel is speciaal voor mensen die in een zogenaamde "cleanroom" (een zeer schone omgeving) werken. Cleanrooms vind je bijvoorbeeld in de micro-elektronica sector, de medische techniek, de farmaceutische industrie of de gezondheidszorg. In een cleanroom wordt de hoeveelheid aanwezige vezels, stof, dampen en/of micro-organismes tot een minimum beperkt, dit om te voorkomen dat er verontreiniging in processen en producten optreedt. Een cleanroom stoel heeft gesloten en gladde vlakken, is gemaakt van speciaal materiaal en is ESD-veilig. Bovendien heeft een cleanroom stoel verzegelde kussens.

Staand werken stoelen

Veel mensen werken de hele dag of een deel van de dag staand. Denk aan beroepen als kapper, kassière of horecamedewerker. Een goede steun of stahulp is in een dergelijke werksituatie onmisbaar. Tegelijkertijd mag zo'n steun of stahulp geen sta-in-de-weg worden. Daarbij komt dat een staand werken stoel gemakkelijk te vervoeren moet zijn en zich moet aanpassen aan de lichaamshouding van degene die de stoel gebruikt, dit vanuit ergonomisch oogpunt.